Zorg dat ramen gemakkelijk open en dicht kunnen worden gedaan. Met een verlengde of automatische raamopener kunnen bovenraampjes worden geopend zonder halsbrekende toeren uit te hoeven halen.

De kans op brand in huis is vaak met simpele maatregelen te verkleinen.

  • Brandt u kaarsen? Zorg dan dat u in de buurt bent en zet kaarsen op een stabiele, niet-brandbare ondergrond en in uit de buurt van brandbare spullen zoals gordijnen.
  • Zet elektrische apparatuur helemaal uit, laat bijvoorbeeld de televisie dus niet op de stand-by stand staan.  Dek dergelijke apparaten ook niet af met kleedjes.
  • Rookt u? Dan is het veiliger dat niet in bed te doen, daar gebeuren namelijk veel ongelukken mee.
  • En heeft u een geiser, kachel of openhaard, dan is het verstandig om naast brandmelders ook koolmonoxidemelders op te hangen.

Op brandweer.nl vindt u nog meer adviezen om brand te voorkomen. 

Een draadloze telefoon zorgt dat u de telefoon altijd mee kunt nemen en binnen handbereik hebt en niet kunt struikelen over de draden.
Hou belangrijke nummers (1-1-2, arts, familie) altijd in de buurt van de telefoon of programmeer ze in uw telefoon. Een telefoon met luidspreker (handsfree telefoon) kan praktisch zijn, u hoeft de hoorn niet vast te houden.

Als iets te hoog ligt, wordt vaak de dichtstbijzijnde stoel of kruk gepakt om er bij te kunnen. Zorg voor een veilige, lichtgewicht huishoudtrap, bij voorkeur voorzien van dubbele treden met antislipribbels, antislip onder de poten en met een beugel zodat u zichzelf goed kunt vasthouden.

Om vallen te voorkomen is het veiliger om geen matten of kleden op de vloer te leggen. Zeker wanneer kleden aan de randen omkrullen of op een gladde vloer liggen kunt u ze beter weghalen. Wilt u toch een kleed op een gladde, koude vloer, gebruik een kleed dan alleen met anti-slipstrips of een ondermat. Overweegt u een verbouwing, dan is vloerverwarming een een comfortabel alternatief voor een koude vloer. Vloerverwarming heeft als voordeel dat het ook natte, en dus gladde plekken op de vloer snel doet opdrogen. 

Programmeer de noodnummers in uw telefoon of leg naast de telefoon een duidelijke lijst met noodnummers. Ze worden ook wel ICE nummers genoemd (In Case of Emergency).

Werk snoeren goed weg. Over losliggende snoeren kunt u gemakkelijk struikelen. Gebruik (zelfklevende) kabelclips, een snoer- of een kabelgoot om snoeren bijvoorbeeld op de plint vast te maken. Werk losliggende snoeren niet weg onder het vloerkleed! Ze kunnen beschadigd raken, waardoor kortsluiting kan ontstaan. Gaat u verbouwen? Dan kunt u ook extra stopcontacten aanleggen. Het handigst is een stopcontact op heuphoogte, zo hoeft niet te bukken.

Een tijdschakelaar zorgt ervoor dat uw lampen vanzelf aan en uit gaan. U kunt hiermee ook apparaten in- en uitschakelen.

Overweeg een gordijnsysteem en zonneschermen die vanaf één plek elektrisch bediend kunnen worden.

© 2019 Sterker sociaal werk. Techniek: db8.