Gladde vloeren in de keuken vergroten de kans op vallen. Zeker bij de spoelbak in de keuken kan de vloer door water verraderlijk glad worden.
Antislipmaatregelen kunnen voorkomen dat u uitglijdt. Er zijn verschillende oplossingen om een bestaande vloer minder glad te maken. 
Op een bestaande vloer kunt u antislipstickers of tape plakken. De stickers zijn in diverse motieven en vormen verkrijgbaar. Tape zit vaak op een rol en is in verschillende kleuren verkrijgbaar. Antislipspray of -coating kan ook op bestaande vloeren worden aangebracht. De spray of coating is doorzichtig en zowel binnen als buiten op verschillende soorten vloeren te gebruiken.

Overweegt u een nieuwe keukenvloer? De makkelijkste en veiligste keukenvloer is hard en stroef. De meeste laminaat- en tegelvloeren worden glad als ze vochtig zijn en zijn daarom in de keuken minder geschikt. Kies dan voor een ondergrond die niet glad wordt zoals linoleum, antislip-tegels, speciale tapijttegels of stroeve vinyl.

Goed verlichting in de keuken is belangrijk om veilig te kunnen koken. Zorg daarom voor een goede basisverlichting, bijvoorbeeld door middel van een heldere plafonnière. Lampjes onder de keukenkastjes en de afzuigkap zorgen daarnaast voor direct licht op het aanrecht en op de kookplaat en voorkomen dat u ‘in uw eigen licht’ staat.

Wanneer u wat minder goed ter been bent, kunnen activiteiten in de keuken wat lastiger worden. U kunt de keuken hier (preventief) op aanpassen. Vervang vaste planken in uw keukenkastjes door uittrekbare/uitschuifbare planken met behulp van geleiders. Of hang uw bovenkastjes lager zodat u gemakkelijker bij uw spullen kan. Met een verlaagd werkblad of een in hoogte verstelbaar werkblad kunt u activiteiten op zithoogte uitvoeren.

Kunt of wilt u de keuken niet aanpassen, dan zijn er verschillende trucjes die het werken in de keuken dan wat makkelijker kunnen maken. Zorg ervoor dat spullen die u veel gebruikt makkelijk bereikbaar zijn. Plaats bij het afwassen een extra afwasteil op zijn kop in de spoelbak. De afwasteil met water komt hierdoor hoger te staan, waardoor u er gemakkelijker bij kunt. Of vervang de spoelbak voor een minder diep exemplaar. Plaats de koelkast of vaatwasser op een verhoging zodat u niet hoeft te bukken. Plaats de magnetron op ooghoogte. Wanneer u niet zo lang kunt staan is een rollator of een zadelkruk een uitkomst.

Plaats een ééngreepsmengkraan bij de spoelbak. Met één hendel stelt u de kraan in op de juiste temperatuur en de juiste hoeveelheid water. Dit is handig als de kracht in uw handen afneemt. Maar u verspilt ook minder warm water.
Denk ook eens aan de mogelijkheden van kraanopeners of een kraan met infraroodbediening.

Het gas aan laten staan, het kan iedereen wel eens gebeuren. Toch levert het vergeten van een pan op het vuur of het aan laten staan van het gasfornuis een groot risico op brand op. Daarom is het goed eens denken aan veilige maatregelen zoals een kookplaat met vlambewaking. Deze zorgt ervoor dat de vlam uitgaat wanneer er geen pan op het vuur staat, en dat het gas wordt afgesloten wanneer het niet brand. En andere optie is een inductie- of keramische kookplaat. Wanneer deze aan blijven staan zonder pan op het vuur, levert dat minder brandgevaar op. Een anti-overkookplaatje zorgt ervoor dat u hoort dat de inhoud van een pan kookt. Voor het koken van water is de waterkoker snel, veilig en energiezuiniger dan het gasfornuis. De meeste waterkokers hebben een automatisch afslag, waardoor droogkoken niet mogelijk is.

Zware pannen kunnen het koken lastger maken. Zware pannen kunt u natuurlijk inruilen voor lichtgewicht exemplaren. Maar met kleine aanpassingen aan de keuken kunt u de pannen ook wat beter hanteren. Zo kan een vuurvaste plank het hoogteverschil tussen het fornuis en het aanrecht oplossen zodat u de pannen van het vuur kunt schuiven. Een gastoestel kunt u ook vervangen voor een inductie- of keramische kookplaat. Deze zijn vlak en waardoor u met de pannen kunt schuiven. U kunt ook overwegen om met de magnetron te gaan koken met behulp van speciale (lichtgewicht) kokers voor in de magnetron.

© 2019 Sterker sociaal werk. Techniek: db8.