Een inloopdouche is makkelijk en veilig. U hoeft geen drempel over te stappen zoals bij een douchebak. Heeft u de ruimte? Maak de douche dan minimaal 90 bij 90 centimeter groot. Dan heeft u voldoende bewegingsruimte en eventueel ruimte voor een douchezitje.
Het vervangen van het bad voor een inloopdouche is vaak een hele verbouwing. Een sanitairspeciaalzaak of een installateur kan u adviseren bij een verbouwing.

Badvervangende douchecabine
Ziet u op tegen een hele verbouwing? Dan is er ook een sneller alternatief in de vorm van een badvervangende douchecabine. Het bad wordt daarbij verwijderd, en op de plaats waar het bad zat wordt een extra grote douchecabine geplaatst. Het vernieuwen van het tegelwerk is daarbij niet nodig. Er zijn veel verschillende typen badvervangende douchecabines op de markt. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een sanitairspeciaalzaak.

Wanneer u minder goed ter been bent, dan kan zittend douchen comfortabel zijn. Installeer een douchezitje of gebruik een waterbestendige douchekruk, zodat u zich zittend kunt douchen of aan- en uitkleden. Let er op dat de kruk rubberen poten heeft om wegglijden te voorkomen. Met een verstelbare handdouche op een glijstang kunt u de douchekop op verschillende hoogten instellen. Prettig wanneer u wat kleiner bent, maar vooral belangrijk wanneer u zittend wilt douchen. Let u er wel op dat de stang niet bedoeld is om houvast te bieden. Een rekje voor shampoo, doucheschuim en andere toiletartikelen in de douche voorkomt dat u onnodig moet lopen of bukken. 

Wanneer u slecht ter been bent zijn drempels in huis vaak echte obstakels. De drempel bij de badkamer kan vaak niet worden verlaagd omdat er leidingen in de vloer zijn verwerkt. Een drempelhulp kan dan een uitkomst zijn.

Beugels bieden extra steun bij het in en uit de douche of het bad stappen, maar ook bij bukken. Op het toilet gaan zitten en opstaan van het toilet kan makkelijker worden door het gebruik van (opklapbare) wandbeugels. Ook zijn er beugels met vloerbevestiging.

Met een eengreepsmengkraan op de wastafel stelt u de kraan gemakkelijk in op de juiste temperatuur en  hoeveelheid water. Dit is handig als de kracht in één van uw handen afneemt. Ook verbrand u zich minder snel aan een te hete straal water. En u verspilt minder warm water.
Denk ook eens aan de mogelijkheden van kraanopeners of een kraan met infraroodbediening.

Wanneer u minder stabiel en mobiel bent, kan opstaan van het toilet lastiger worden. Voor uw veiligheid en gemak kan een extra handgreep aan de muur uitkomst bieden.Een verhoogd toilet kan het opstaan ook vergemakkelijken. Een verhoogd toilet heeft tegenwoordig vaak een hoogte van ongeveer 46 cm, waarbij uw heupen boven de knieën uitkomen. Let op: een te hoog toilet kan obstipatie veroorzaken doordat de bekkenbodemspieren moeilijker ontspannen. Zorg er daarom voor dat u zittend op het toilet beide voeten plat op de grond neer kunt zetten.

Wanneer u een staande toiletpot wilt verhogen, dan kunt u dit toilet laten vervangen door een hoger staand toilet. Een wandtoilet kunt u op iedere gewenste hoogte plaatsen. Een bijkomend voordeel is dat de vloer makkelijker schoon te maken is dan bij een toiletpot die op de vloer staat. Een installateur kan u helpen bij het aanpassen van uw toilet. Een bestaand hangend toilet kunt u zonder breekwerk tot 7 centimeter verhogen met een zogenaamde Relever. Wilt u liever geen hak en breekwerk? Dan kunt u ook kiezen voor een toiletverhoger die op de meeste toiletbrillen bevestigd kan worden.

Een toilet op de verdieping waar u slaapt is makkelijk. Daarnaast vekleind het het risico dat u slaapdronken van de trap valt bij een nachtelijk toiletbezoek. Een installateur kan u helpen bij het maken van een extra toilet. Heeft u geen mogelijkheden voor een extra toilet? Dan kunt u gebruik maken van een postoel. Deze is te verkrijgen bij de thuiszorgwinkel. Een traplift is meestal geen goed alternatief voor het ontbreken van een tweede toilet, omdat een traplift er even over doet om beneden te komen.

In de badkamer en het toilet kunnen vloeren extra glad worden door water en zeepresten. Gebruik bij het schoonmaken van uw vloeren liever schoonmaakazijn in plaats van allesreiniger, want dat laat een vettig laagje achter. Om gladde vloeren in de badkamer te verhelpen kunt u denken aan verschillende antislipmaatregelen. Wanneer u overweegt uw badkamer of toilet te renoveren, kies dan voor tegels met een antislipprofiel.

Een thermostaatkraan in de douche of het bad is comfortabel én veiliger. De temperatuur van het water stelt u naar wens in. In de kraan is een vergrendeling aangebracht waardoor temperatuur van het water niet per ongeluk veranderd kan worden. Hierdoor kunt u zich niet zomaar verbranden aan een te hete straal.

Sjouwen met de was kan een aanslag op uw gestel zijn. En met wasmanden de trap op en af vergroot het risico op vallen. Kijk daarom eens kritisch naar uw was-gewoontes. Zet de wasmachine en droger zo mogelijk op sta-hoogte of kies voor bovenladers. Zet de wasmand op een onderstel om veelvuldig bukken te voorkomen. Laat de was drogen op de verdieping waar de wasmachine staat.

Om vallen te voorkomen is het veiliger om geen bad- of toiletmatjes op de vloer te leggen. Wilt u toch warme voeten, en overweegt u een verbouwing, dan is vloerverwarming een een comfortabel alternatief. Vloerverwarming heeft als voordeel dat het ook natte, en dus gladde plekken op de vloer snel doet opdrogen. Wilt u toch een mat, gebruik de mat dan alleen met anti-slipstrips of een ondermat.

© 2019 Sterker sociaal werk. Techniek: db8.