Zorg voor een vlakke tuin met zo min mogelijk hoogteverschillen waar u over kunt struikelen. Maak zo nodig gebruik van verhoogde plantenbakken. Zo hoeft u minder te bukken en kunt u op een prettige hoogte tuinieren. Er bestaat ook aangepast tuingereedschap, zodat u minder hoeft te bukken.

Het ideale toegangspad heeft een minimale breedte van 1.20 meter, zodat het pad ook toegankelijk is voor iemand met een rolstoel of rollator. Zorg er ook voor dat er geen losse of uitstekende tegels liggen waar u gemakkelijk over kunt struikelen. Een (flat)galerei of een balkon heeft soms een hoge drempel die een obstakel is wanneer u slecht ter been bent. Met (antislip) vlonders of een drempelhulp kunt u dit probleem oplossen.

Goede buitenverlichting vermindert de kans op vallen. Met lampen bij de voor- of achterdeur kunt u in het donker het slot goed vinden en zijn bezoekers beter zichtbaar. Inbrekers houden niet van goede buitenverlichting. Heeft u een tuin? Plaats tuinverlichting zodat donkere hoekjes worden vermeden. Met automatische verlichting gaan lampen vanzelf aan/uit als het donker/licht wordt (schemerschakelaar) of als er beweging in de buurt is (bewegingssensor).

© 2019 Sterker sociaal werk. Techniek: db8.