Rookmelders in huis waarschuwen u op tijd voor een beginnende brand. Plaats daarom ten minste op iedere verdieping en in iedere gang een melder. Bevestig rookmelders aan het plafond, minstens 50 cm van de muur af. Plaats geen rookmelders in de badkamer of direct boven de afzuigkap in de keuken vanwege de grote kans op vals alarm. Bij brand is het ook van levensbelang dat u snel uit uw huis kunt vluchten. Daarom is het belangrijk om een vaste plek voor uw huissleutels te hebben, bij voorkeur in de buurt van de deur, zodat u deze ook in een panieksituatie snel kunt vinden.

Een postopvangkast of -netje achter de brievenbus zorgt ervoor dat u niet hoeft te bukken voor de post.

Drempels in en om huis verhogen het risico op vallen. En wanneer u een rollator of rolstoel gebruikt, zijn drempels zelfs een opstakel. Verwijder of verlaag daarom drempels en opstapjes. De Klus Service van Swon kan daarbij eventueel helpen. Vindt u het aanpassen van de drempels te rigoreus, dan kan een drempelhulp ook een optie zijn.

Wanneer u minder kracht krijgt in uw handen, u minder goed ziet of wanneer u niet meer zo snel bij de deur bent, zijn er verschillende aanpassingen aan de deur mogelijk die moeilijkheden hierdoor verlichten:

Een deurkruk is vaak makkelijker te bedienen dan een voordeur met een draaiknop. Ook een zogenaamd seniorenslot, met het sleutelgat boven de handgreep, is beter te bedienen doordat de deurkruk geen schaduw werpt over het sleutelgat. Een handgreep op de voordeur kan het openen en sluiten van de deur ook gemakkelijker maken.

Een elektronisch voordeurslot kan uitkomst bieden als u bijvoorbeeld slecht ter been bent en het openen van uw eigen deur een hele opgave is. De cylinder met sleutel wordt vervangen door een elektronische cylinder. Het nieuwe slot kan ontgrendeld worden met bijvoorbeeld een draagbare afstandbediening of een smartphone.

Met een intercom kunt u horen wie er aan de deur staat. Een intercomsysteem met video laat u zien wie er voor de (centrale) ingang van de woning staat. U hoeft de deur niet open te maken om te horen of zien wie er voor de deur staat. Zo kunt u ongewenste bezoekers buiten laten. Daarnaast is het een handig hulpmiddel als u niet op tijd bij de deur kunt zijn als de bel gaat, omdat u bijv. minder goed ter been bent. Ook kan de intercom gekoppeld worden aan een deurontgrendelaar. Zo kunt u de (centrale) deur op afstand openen. Dit kan ook een handig zijn als u de deurknop of het slot van de voordeur niet goed kunt bedienen.

De deur of doorgang naar de keuken is minstens 90 cm breed, hierdoor is de keuken goed toegankelijk, ook met een loophulpmiddel. Zonder ingrijpende veranderingen kunt u het werken in de keuken makkelijker en minder vermoeiend maken.

Op de trap gebeuren veel ongelukken in huis. met de volgende tips kunt u uw trap veiliger maken:

  • Een trap met twee stevige leuningen is veiliger dan een trap met één leuning. Plaats daarom zo mogelijk een tweede trapleuning. Bij voorkeur lopen de leuningen boven en beneden nog een stukje door, zodat u steun heeft tot en met de laatste trede. Veilige leuningen zijn aan het eind gebogen om inhaken van kleding te voorkomen.
  • Zorg ervoor dat de treden van de trap stroef zijn of dat de vloerbedekking goed vast zit. Heeft u een gelakte trap? Zorg dan voor antislip maatregelen. Ziet u de traptreden niet meer zo goed? Dan kunt u de treden met felgekleurde tape beplakken.
  • Overweegt u nieuwbouw of renovatie van uw trap? Denk dan vooruit. Misschien wilt u in de toekomst een traplift laten plaatsen en kunt u hier met de ruimte onder- en bovenaan de trap alvast rekening mee houden. 

Zorg er daarnaast voor dat u de trap op een goede manier gebruikt:

  • Ga niet slaapdronken of in het donker de trap af. Probeer te voorkomen dat u ’s nachts de trap moet gebruiken. Kan dit niet zorg dan voor goed licht en loop voorzichtig. Heeft u geen toilet op de slaapverdieping, dan kunt u het gebruik van een postoel of urinaal overwegen.
  • Haastige spoed is zelden goed! Zorg dat u - ook wanneer de telefoon of deurbel gaat - met aandacht de trap afloopt. Bent u daardoor regelmatig te laat bij de deur of de telefoon? Denk dan eens aan een draadloze telefoon, of een telefoon met meerdere toestellen. Mensen aan de deur kunt u met een briefje laten weten even geduld te hebben. Of schaf een draadloze deurintercom aan.
  • Loop niet met gladde kousen, te lange broekspijpen of rok op de trap. 
  • Houdt de traptreden leeg; losse spullen op de trap vormen een struikelgevaar.
  • Loop liever niet met volle handen en zware spullen de trap op, zorg ervoor dat u één of beide handen vrij heeft om de leuning vast te houden. Maak de trap daarom ook liever schoon met een kruimeldief, dweil of (wegwerp) stofdoek in plaats van met een zware stofzuiger.

Om te voorkomen dat u traptreden in het donker mist of struikelt over spullen in de gang is het belangrijk om te zorgen voor voldoende licht. Zorg voor genoeg lichtpunten en heldere verlichting. Wanneer u uw lampen in de gang, slaapkamer, badkamer en toilet aansluit op een bewegingssensor hoeft u niet in het donker naar de lichtknop te lopen. Verlichte schakelaars, bijvoorbeeld in de badkamer, slaapkamer en gang zorgen er ook voor dat u in het donker de lichtknop makkelijker vindt. Maak voor de trap gebruik van hotelschakelingen. Hiermee kunt u onder aan de trap een lamp aan maken en boven weer uitschakelen en andersom. Wanneer u een lamp bij uw voor- en achterdeur aansluit op een bewegingssensor kunt u in het donker ook beter zien waar u loopt en kunt u gemakkelijker de sleutel in het slot van de deur steken. Ook kan een automatisch aanspringende lamp eventuele ongewenste bezoekers afschrikken.

© 2019 Sterker sociaal werk. Techniek: db8.