Zeker wanneer u alleen woont kan het een veilig gevoel geven om in geval van nood snel hulp in te kunnen schakelen. Een (handsfree) telefoon bij uw bed kan daarom prettig zijn. Bent u slecht ziend dan kan een (senioren)telefoon met extra grote toetsen en ingeprogrammeerde contactpersonen gemakkelijk zijn. Ook zijn er verschillende vormen van personenalarmering mogelijk waabij u met een druk op de knop de hulp in kunt schakelen van buren of professionele hulpverleners. 

Een bed met elektrisch verstelbare bodem helpt om makkelijker in en uit bed te stappen. Ook kunt u zo comfortabel lezen en tv kijken. Wilt u juist een hoger bed? Plaats dan pootverhogers onder de poten van uw bed, waardoor opstaan en gaan zitten makkelijker gaat. Deze zijn tijdelijk te leen. Voor een permanente oplosing kunt u denken aan de aanschaf van een seniorenbed of een hoog-laagbed.

Wanneer u 's nachts het bed uit moet, is het belangrijk voldoende licht te hebben om te kunnen zien waar u loopt. Makkelijk is het om vanuit het bed een lamp aan te kunnen doen. Met een trekschakelaar kunt u de centrale verlichting vanuit het bed bedienen. Heeft u geen mogelijkheid voor een trekschakelaar, dan kunt u een lampje naast het bed zetten. Verlichte schakelaars, bijvoorbeeld in de badkamer, slaapkamer en gang zijn zorgen ervoor dat u ook in het donker de lichtknop kunt vinden.

© 2019 Sterker sociaal werk. Techniek: db8.